Flat Coated Retriever

Flat Coated Retriever

Standard FCI nr. 121 - Flat Coated Retriever

Aspect general: caine activ, elegant, de talie medie, bine proportionat, armonios, cu o expresie inteligenta, puternic - dar nu masiv, suplu - dar nu plapand.

Caracter / temperament: inzestrat cu generozitate cu abilitati naturale de caine de vanatoare, optimist si deosebit de prietenos, caracteristici demonstrate de o miscare entuziasta a cozii. Este afectuos, bland, foarte atasat de stapani, adora compania familiei.

Cap: cap lung, fin, delicat modelat. Craniul plat, moderat de lat, cu un stop lejer, in nici un caz accentuat (evitand aspectul de fata bombata sau adancita).

Maxilare: lungi si puternice, capabile sa apuce iepuri sau fazani. Muscatura regulata, completa si perfect in foarfece (incisivii superiori strans asezati peste cei inferiori si implantati vertical in maxilar). Dinti puternici si sanatosi.

Nas: trufa bine dezvoltata, cu nari largi, de culoare neagra la exemplarele negre si maro la cei de culoarea ficatului.

Ochi: de dimensiune medie, brun inchis sau de culoarea alunei, cu o expresie foarte inteligenta. Ochii rotunzi si proeminenti nu sunt de dorit. Sa nu fie plasati oblic.

Urechi: mici, bine prinse, cazute si apropiate de cap.

Gat: capul bine inserat in gat. Gatul de lungime buna, neted, fara salba, simetric asezat si plasat oblic in umeri, armonios cu linia spatelui, pentru a permite cautarea usoara a vanatului.

Corp: trunchiul moderat de lat si bine coborat, este arcuit in regiunea sternala. Coastele mai mult plate. Coastele bine arcuite in centru, se aplatizeaza gradual spre posterior. Zona renala este scurta si rectangulara.

Coada: destul de scurta si dreapta, bine prinsa, vesel purtata, dar niciodata mai sus de linia superioara a spatelui.

Membre anterioare: drepte, cu osatura de buna calitate. Coatele sunt bine lipite de trunchi si au o miscare usoara si stransa pe piept.

Membre posterioare: puternice si musculoase. Graseti si jareti moderat angulati, jaretii bine coborati. "Coatele de vaca" constituie defect.

Labe: rotunde si puternice, cu degete stranse si bine arcuite, cuzinetii plantari puternici si grosi.

Alura / miscare: libera, degajata si deosebit de eleganta. Mers drept si regulat atat din fata, cat si din spate.

Roba: par des, cu textura fina spre medie, de buna calitate, cat de neted posibil. Pe membre si coada formeaza franjuri. Roba bogata formata la maturitate completeaza eleganta unui caine bun.

Culoare: negru sau culoarea ficatului.

Talie si greutate: inaltimea la greaban: masculi 59 - 61,5 cm, femele 56,5 - 59 cm; greutatea aproximativa: masculi 27 - 36 kg, femele 25 - 32 kg.

Defecte: orice abatere de la cele de mai sus trebuie considerata ca fiind defect si ar trebui penalizata in raport cu gravitatea sa.

Nota: Masculii trebuie sa aiba doua testicole normale si complet coborate in scrot.

 

[Contributor: Adriana Toia]